Selanik’te Atatürk’ün dünyaya gözlerini açtığı eve girince heyecanlanacağımı biliyordum da Manastır’da okuduğu askeri lisenin merdivenlerinden inip çıkarken neredeyse kalbimin duracağını bilmiyordum.

Ders kitaplarımızdan okumuştuk Manastır Askeri İdadisinin adını. Manastır Askeri İdadisinde, 1896-1899 yılları arasında okumuştu Atatürk.

Acaba ne okumuştu o sınıflarda? Hangi dersleri görmüştü? Öğrencilik hayatının geçtiği bu yerlerde kimlerle arkadaş olmuştu?

Cevapları duvarlarda asılı belgelerde buldum.

  1. sınıfta okuduğu dersler şöyleymiş:

Trigonometri, Geometri, Tarih-i Umumi, Kitabet (edebi kompozisyon), Fransızca, Resim, Tarama (literatür), Jimnastik

  1. sınıftaki dersleri ise şöyle:

Makine, Kozmoğrafya, Tarih-i Umumi, Tarih-i Osmani, Kitabet, Mantık, Akaid (İtikad), Fransızca, Resim, Tarama, Jimnastik

Bir başka duvarda ise Atatürk, şiirle olan ilişkisini anlatıyordu. Şiirin ona cazip göründüğünü, kitabet hocasının asker olmaktan uzaklaştırır düşüncesiyle onu şiirle uğraşmaktan men ettiğini, bununla beraber güzel yazma hevesinin onda baki kaldığını anlatıyordu.

***

Bildiğimiz gibi, 30 Ağustos 1922’de, Dumlupınar’da, Atatürk’ün başkumandanlığında gerçekleştirilen Büyük Taarruz zaferle sonuçlanır. Ülkemiz topraklarının işgalcilerden geri alındığı günü temsil eden 30 Ağustos’u Zafer Bayramı olarak kutlarız biz de.

Bu zaferin arkasındaki liderin özelliklerini saymakla bitiremeyiz. Aldığı her dersin hakkını nasıl da verdiğini, ilgilerinin ve merakının çok yönlülüğünü, kütüphanesinin büyüklüğünü, okumaktan hiç vazgeçmeyişini okur okur şaşırırız.

Sadece askeri dehası değildir Atatürk’ün ATATÜRK olma nedeni şüphesiz.

Böyle aydınlatan bir lidere sahip olmakla övünürüz.

Zafer Bayramımız Kutlu Olsun!